Dartke

Az online oktatásban rejlő lehetőségek - legnépszerűbb megoldások távoktatáshoz

A távoktatás komoly kihívás elé állította az oktatókat a diákokat és a szülőket is egyaránt. Nyilvánvalóvá vált, hogy jelentős hiányosságok vannak az oktatók informatikai felkészültsége terén – ezért jellemzően nem egységes megoldásokat használ egy-egy oktatási intézmény, hanem minden tanár a saját maga által ismert, hétköznapokban általa használt platformokat használja a távoktáshoz.

A projektben résztvevő szakmai megvalósítók tapasztalata alapján az alábbi szoftveres megoldások váltak a leginkább elterjedté:

  • Google Meet, Classroom;
  • Zoom;
  • Facebook Messenger

Ezek közül a Zoom egy korábban kevésbé elterjedt megoldás, amely rövid idő alatt hatalmas felhasználói körre tett szert. A nagy informatikai szolgáltatók (Google, Facebook)) pedig gyorsan tudtak reagálni a “videokonferencia” megoldások terén jelentkező hatalmas igényre. A Segítünk a Tanulásban! projektbe bevont oktatási intézmények és a projekt szakmai megvalósítóinak tapasztalata alapján a koronavírus miatti otthoni oktatás, olyan komoly kihívást jelentett a tanulók és az oktatók számára, hogy az az eredetileg tervezett tanmenethez képest jelentős lemaradást, az ismeretek átadásának és fogadásában jelentős többletmunkát eredményezett. Ezért ebben az időszakban kevés idő maradt az innovatív módszerekre, a nem megszokott megoldások kipróbálására – az oktatók fő célja az volt, hogy átadják az alapvető ismereteket.