Dartke

 
A mindszentgodisai tanoda bemutatása – az innovatív oktatási módszertant adaptáló Dél-Dunántúli intézmény tapasztalatai
 
Mindszentgodisa község Baranya megyében, a Hegyháti járásban helyezkedik el. A tanoda működtetője a 2006-ban alapított Mindszentgodisáért Egyesület. A 20 fővel működő tanoda nemrég ünnepelte fennállásának 5. évfordulóját.
A mindszetgodisai tanoda szakmai vezetője Nagyné Messinger Tímea szociálpedagógus, rajta kívül egy pszichológus, 1 magyar-német nyelvű foglalkozásokat tartó pedagógus, 1 fejlesztő pedagógus, 1 matematika-informatika szakos pedagógus, 1 beás pedagógus és 1 művészeti oktató erősíti és segíti a tanoda zökkenőmentes és hatékony működését.
A tanoda munkáját a helyben működő háttérintézmények – a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, az Általános Iskola és az Önkormányzat is segíti. Az egyéni és csoportos fejlesztések mellett nagy figyelmet fordítanak a roma kultúra ápolására is zene és táncoktatással.
Hosszútávú céljuk, hogy a gyerekeket úgy felzárkóztassák, hogy tovább tudjanak tanulni és a továbbtanulás során meg tudják majd állni egy idegen környezetben a helyüket. Ami pedig a rövid távú célokat illeti: azt szeretnék, ha a gyerekek a mindennapjaikban tudnák használni azt a tudást, amit átadnak nekik, és nagyon fontos az, hogy a házi feladatot, a leckét is
elkészítsék.
Tapasztalataik a Tanlet alkalmazás használata során: a gyerekek feltétel nélkül elfogadták az applikációt, az első pillanattól kezdve szívesen játszanak vele, a mai napig nagyon motiváltak. A tanodai diákjai az applikáció, illetve a táblagépek működése kapcsán rögtön tudták, mi hogyan működik. A feladatokat nagyon élvezik – különösen a csoportosan teljesíthető tananyagokat.