Dartke

Hálózatépítő workshop, 2018.06.23. Mórahalom

A 2018.06.23-án Mórahalmon megrendezett hálózatépítő workshop a “Segítünk a tanulásban!” című projekt keretein belül valósult meg. A találkozó egyik célja egy olyan szoftver (Tanlet alkalmazás) szakmai feltételeinek meghatározása volt, amely segítheti a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatását tanodai keretek között. Az alkalmazás kapcsán tisztázódtak a kérdések és félreértések, hiszen többen is úgy értelmezték, a cél a tankönyvek digitalizálása, azonban természetesen nem erről szól.
A workshopon összeállt egy szakmai struktúra, mely meghatározza a Tanlet elemeit: eszerint a program elsősorban felzárkóztató, tananyagkiegészítő feladatokból tevődne össze. A tananyagok kivitelezésére felvetődött, hogy a pedagógusok saját maguk állítsák össze a szövegeket és feladatokat, hiszen ez lenne számukra a legkézenfekvőbb megoldás. Ez a javaslat vegyes fogadtatást váltott ki a résztvevőkből, így megtárgyalására a későbbiekben szükséges lesz visszatérni.
Bár a projekt irányítói szeretnék, ha már óvodáskorban elkezdődhetne a gyerekeknél az alkalmazás használata, inkább az általános iskolások bevonásánál maradnának a pedagógusok. Ők még abban a korban vannak, mikor az új tudásanyagot könnyen be tudják fogadni, de már önálló munkavégzésre alkalmasak. Végül mindenki egyetértett abban, hogy a Tanlet az általános iskolás korosztály számára lesz a legnagyobb segítség.