Dartke

Gépelés 10 ujjal? – igazán időtakarékos megoldás

Finn kutatók megállapítása szerint a 6, vagy 10 ujjas gépelés közötti sebesség már csak az egyéni technikán múlik és nem feltétlenül gyorsabb a szabályos gépírás. Ugyan az oktatott módszer előnye, hogy a két kéz azonos terhelés alá esik, ami az agyműködést is serkenti és a kevesebbet használt kéz motoros funkcióit is fejleszti.
A magyar nyelv betűkészlete igen bő, így még nagyobb szükség van arra, hogy ne csak 1-2 ujjal pötyögjünk, hanem minél egyenlőbb legyen a két kézre eső terhelés. A vakon gépelés (azaz a szöveget, vagy tanárt tudjuk nézni, nem a billentyűzetet) viszont már nagyon jelentős időmegtakarítást eredményez, így nem értelmetlen a gépírás tökéletes elsajátítása.
Szerencsére egyre több gépírást oktató ingyenes oldal megtalálható már az interneten, ahol nemcsak megtanulható a 10 ujjas gépelés, de feladatokkal begyakorolható.  A korábban nagyon népszerű gépelést tanító http://manonet.org/ oldal jelenleg újraprogramozás alatt áll, de a https://www.gepiras-oktato.hu/, https://klav.hu/ és egyéb oldalak jól használhatóak.