Dartke

Szakmai tapasztalatok: Mentimeter – észrevétlenül interakcióban

A prezentációk modernizálásában elévülhetetlen érdemei vannak a magyar Prezinek, ugyanakkor a svéd Mentimeter máshogy visz színt az előadásokba. Bizonyára Önök is tapasztalták már, hogy egy-egy témát bármennyire is szeretnének interaktívvá tenni, színes-szagos anyagokat raknak össze, kérdésekkel készülnek, mégis a hallgatóság feszeng és szó szerint hallat. Sokszor a feszültség oldható, ha anonimak maradnak a kérdezők, vagy az előadáshoz hozzászólók, azt kommentálók. Ennek a lehetőségét teremtette meg a Mentimeter.

Viszonylag kevés tanulással magunkévá tehetjük Mentimeter használatát és segítségével bevonhatjuk a közönséget az előadásba. Kérdéseket tehetünk fel, mire az okos telefont használva válaszolnak a résztvevők. A visszacsatoláson, interakción túl másik fontos szempont, hogy segítheti a demokratikusabb diskurzust is, hiszen a tanár, vagy főnök előtt is kifejthető ezáltal a vélemény. A játékos elemeket is magában foglaló alkalmazás ezen túl azonnal látványos grafikával megjeleníti a válaszokat, amivel a feleket további reakciókra is készteti.

Az ingyenes szoftver elérhető itt: https://www.mentimeter.com/. Oktatási segédanyag: https://kalauz.lib.pte.hu/mentimeter-egy-lepes-az-elvezhetobb-eloadasok-fele/