Dartke

Robotika az általános iskolákban

Az elmúlt évtizedekben robbanásszerűen nőtt azon iskolák száma, amelyek aktívan nyitnak a digitális módszerek irányába. E módszerek fejlődésével és terjedésével a robotok is megjelentek a hazai oktatásban. Sőt az oktatási robotika az utóbbi időben nemcsak rohamosan fejlődik, de a népszerűsége is egyre inkább növekszik. Több általános iskolában sikeresen került bevezetésre a robotika program, amelyek keretében a fiatal résztvevők programozási, mechanikai ismeretekkel gazdagodhattak. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy az iskolai robotkészletek használata az algoritmikus és logikus gondolkodás fejlesztésére rendkívül alkalmasak. A tanulók számára a programozás elsajátítását tehát megkönnyítik a robotok és ezáltal a programozás-tanulás játékos és élvezetes lesz.

Pályázati támogatások több iskola számára nyújtottak lehetőséget eszközállományuk fejlesztésére és új programok kidolgozására. Azonban a növekvő érdeklődés azt mutatja, hogy eddigi fejlesztések nem elegendőek ezen a téren. A pozitív tapasztalatok azt mutatják, hogy igény és lehetőség van ilyen irányú fejlesztésre.

Hasznos cikk a témában, mely bemutatja a robotika oktatásban használt eszközöket:  https://people.inf.elte.hu/szlavi/InfoDidact18/Manuscripts/SVKP.pdf