Dartke

Klímavészhelyzetben alap – ökológiai lábnyom számítása

Számtalan környezetvédelmi felületről érhető el olyan alkalmazás, ami az ökológiai lábnyom kiszámítására alkalmas. Maga a kifejezés arra utal, hogy megtudjuk, hogy adott fejlettségű ország fenntartásához, adott technológiai fejlettség mellett mennyi földre és vízre van szükség ahhoz, hogy az életmódhoz kapcsolódó igény ki legyen elégítve és elnyelje a keletkezett üvegházhatású gázokat, CO2-t és hulladékot. A kalkulátorok közül van, amelyik a karbon lábnyomot, más a vízlábnyomot számolja, vagy összességében ad közelítő értéket arra, hogy adott felhasználás és kibocsátás mellett a Földünk mekkora részére van szükség, vagy hány Földre lenne szükség az életmódunkhoz. Ez az érték kiszámítható és vetíthető egyénre, csoportokra, földrészekre, vagy vállalkozásokra is.
A wikipedia adatai szerint míg 1961-ben az ökolábnyom 0,88 hektár volt, addig ma már 2,2 hektárra van szükségünk, ugyanakkor a Földön minden lakosra csak 1,8 hektár jut. Hazánkban 3,7 hektár/fő a lábnyom, az USÁ-ban 9,57 ha, míg az afrikai átlag 1,33 ha.
A Kislábnyom zöld portálon különböző kalkulátorok érhetők el: http://kislabnyom.hu/szen-dioxid-szamlalok-karbon-labnyom-merok. A WWF Magyarország is egy hiánypótló applikációt fejlesztett, WWf Léptem! névvel. melyben mindennapi gyakorlati segítséget ad az ökológiai lábnyomunk csökkentésére. (Mobil áruházakból letölthető)