Dartke

FAIR projekt – Fighting against Inmates’ radicalisation

A FAIR projekt az iszlám radikalizáció problémájával foglalkozik, különös tekintettel a börtönökre, megpróbálva:

 • létrehozni egy belső, azonnali figyelmeztető rendszert, amelyet a börtönök üzemeltetői működtetnek, és már korai stádiumban észleli a radikalizáció tüneteit, valamint
 • kidolgozni egy modellt, amely a tradicionális fogva tartás alternatíváját nyújtja és magában foglalja a szélsőséges fogvatartottak szakítását a radikális eszmékkel és a rehabilitációjukat elősegítő programokat.

A projekt megvalósítási időszaka: 2017.10.09-2019.10.08.

A projekt azonosítószáma: 763538 — FAIR — JUST-AG-2016/JUST-AG-2016-03

A FAIR projekt fő célkitűzései:

 • megelőzni és megakadályozni, hogy az ISIS-hez köthető terrorista csoportok európai, és a projektben részt vevő országokban élő külföldi állampolgárokat radikalizáljanak és toborozzanak,
 • a börtönökben elősegíteni a radikalizált fogvatartottak radikális eszmékkel való szakítását. A FAIR projekt a következő célcsoportokat szólítja meg és vonja be munkájába, számos tevékenység segítségével:
  • 170 BÖRTÖNÖKBEN DOLGOZÓ SZAKEMBER (büntetés-végrehajtási dolgozók, társadalmi segítségnyújtási szervezetek, egészségügyi szervezetek, önkéntesek, vallási szervezetek képviselői, jogászok) vesz részt a vitacsoportok munkájában és a börtönüzemeltetők számára szervezett képzésben (WP4), hogy növelje szakértelmét és fejlessze képességeit, és hogy kialakítsa a börtönben a radikalizálódási folyamatot észlelő és monitorozó rendszert. A program elemzi az európai legjobb gyakorlatokat azzal kapcsolatosan, hogy hogyan lehet megelőzni az erőszakos radikalizálódást és felvenni vele a harcot. A börtönüzemeltetők igényeinek feltérképezése is a program részét képezi (WP3). A programot két internetes eszköz is támogatja: egy online platform hasznos forrásokkal és egy online konzultációs szolgáltatás a börtönüzemeltetők számára – mindkét eszköz népszerűsítésre kerül közösségi hálózatokon és különféle eseményeken a 9 partner országban (WP2).
  • 50 FOGVATARTOTT, aki már radikalizálódott vagy ki van téve szélsőségesek toborzási szándékának vesz majd részt a rehabilitációs programban, 8 EU-s börtönben (HU, IT, LT, MT, NL, PT, RO, SI).
  • 162 ÉRINTETT FÉL az igazságszolgáltatási rendszerből és intézményekből vesz részt az olyan alternatív büntetés-végrehajtási intézetek létrehozását szolgáló modell elterjesztésében (WP5), ahol a radikalizálódott rabok rehabilitációja zajlana, annak érdekében, hogy olyan megállapodások születhessenek, amelyek lehetővé teszik a modell gyakorlati bevezetését a büntetés-végrehajtási rendszerekben.

A FAIR Projekt partnerei:

A FAIR projektben 10 partner vesz részt 9 Európai országból, a Fondazione Nuovo Villaggio del Fanciullo (IT) vezetése alatt. FAIR tartalmak kifejlesztését 3 kutatási és oktatási intézmény végzi: az Arq Pszichotrauma Szakértői Csoport (NL), az ENSZ Európai Bűnmegelőzési Intézete – HEUNI (FI) és a Máltai Egyetem (MT).

A projekt tartalmak terjesztése az online platformon valamint az online konzultációs szolgáltatáson keresztül történik, amelyeket az EuroCoop – Európai Kutatási és Fejlesztési Intézet (SI) fejleszt ki. Az EuroCoop szorosan együttműködik a tartalmak legfőbb terjesztőjével, a Szociális Innovációs Alap – SIF (LT) nevű szervezettel.

A FAIR képzési program, online platform és konzultációs szolgáltatás prototípusát 4 partner országban a következő partnerek készítik el:

 • a DARTKE (HU)
 • a Trebnje Oktatási és Kutatási Központ – CIK Trebnje (SI)
 • az Élethosszig Tartó Tanulást Népszerűsítő Központ – CPIP (RO)
 • a Associação Portuguesa Conversas de Psicologia – APCdP (PTd)

A projekt honlapja: www.fair-project.eu

További információ: Nagy Gábor Dániel E-mail: info@dartke.eu

” This project has been funded with support from the European Commission.This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. ”

A FAIR Projekt zárókonferenciája 2019. 09. 11-én lesz Rómában. A találkozó résztvevői értékelni fogják a projekt során elért eredményeket és megvitatják a projekt zárása utáni időszak szükséges lépéseit.